Αγία Λαύρα

Σχεδόν 5 χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα βρίσκεται η ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας. Η ιστορία της συνδέεται άμεσα με την έναρξη της επανάστασης του 1821, την ύψωση του λαβάρου και την ορκωμοσία των οπλαρχηγών από τον μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Σύμφωνα με την παράδοση η μονή ιδρύθηκε το 961 περίπου 300 μ. ψηλότερα, στην τοποθεσία Παλαιομονάστηρο, και το 1689 μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση. Συνέβαλε σημαντικά στην επανάσταση του 1821 προσφέροντας χρήματα και τρόφιμα. Το 1826 πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ, αλλά ευτυχώς οι μοναχοί είχαν προλάβει να την εγκαταλείψουν, σώζοντας και πολλά από τα πολύτιμα κειμήλιά της. Τελευταία μεγάλη καταστροφή υπέστη από τους Γερμανούς το 1943 και η ανοικοδόμησή της ολοκληρώθηκε γύρω στο 1950 με την εποπτεία του γνωστού αρχιτέκτονα Αναστάσιου Ορλάνδου.

Η μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και έγγραφα, και μουσείο με μοναδικά κειμήλια από την ελληνική επανάσταση, μεταξύ των οποίων το ξακουστό λάβαρο που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύττοντας την Επανάσταση του 1821, ένα Ευαγγέλιο με διαμάντια, δώρο της αυτοκράτειρας Αικατερίνης της Ρωσίας, και τα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Εδώ φυλάσσονται επίσης λείψανα αγίων και η κάρα του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου των Καλαβρύτων.
Η μονή είναι ανδρική και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται κάθε χρόνο για να παρακολουθήσει στις 25 Μαρτίου την αναπαράσταση της έναρξης της επανάστασης.